Verlies van uw gestorven paard verwerken. Gaat het verdriet over?
Beste dierenvriend, we leven met u mee. Want als uw paard, pony of ezel sterft, eindigt er ook een onvervangbare vriendschap. Hoe kunt u het verlies verwerken? Wanneer gaat het verdriet over? Horsia gidst u door de verschillende rouwfases.
Verschillende fases tijdens rouw als uw paard is overleden
Een paard, pony of ezel verliezen kan hard aankomen. Dat vraagt net zo goed om een periode van rouw. Maar wat betekent rouwen eigenlijk? Verdriet ervaren of rouwen is niets anders dan zich leren aanpassen aan een verandering: aan uw nieuwe realiteit zonder uw paard.
Dr. Elisabeth Kübler-Ross, ontwikkelde een model met 5 herkenbare fases:
- Eerst is er ontkenning.
“Dit gebeurt niet. Dit kan niet waar zijn.” Ontkennen helpt om de pijn niet volledig toe te laten, maar te doseren. - Dan volgt er woede.
Wie de waarheid onder ogen durft zien, wordt vaak boos. “Waarom ik?” Onder die boosheid ligt verdriet. - Na de woede volgt de onderhandelingsfase. “Als ik … doe, dan … “, bv: Als ik eerst verzorgpaard neem, dan durf ik daarna weer een eigen paard te nemen.
- Verdriet en depressie.
Dit is het begin van de acceptatie. Op dit moment komt er veel verdriet naar boven. Wie in deze fase rouwt is vaak in zichzelf gekeerd en minder goed bereikbaar. - De laatste fase is er één van vergeving en acceptatie. Hoop wordt niet langer gekoesterd, wel opgegeven. Vanaf nu kunt u de realiteit accepteren zoals die is, en kunt u verder met uw leven. U kunt accepteren of vergeven, zonder te vergeten.
Verschillende belevingen na de dood van het paard
Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Misschien heeft u vandaag nergens last van. Maar voelt u morgen een groot gemis. Niet iedereen ervaart dezelfde gevoelens. Of ervaart deze gevoelens even intens. Sommigen slaan fases over. Kortom, het rouwproces is een persoonlijk proces.
Laat verschillende gevoelens toe
Als uw paard sterft, betekent dat een grote verandering. Het vraagt moed om bewust stil te staan bij uw nieuwe realiteit. Eens u die verschillende gevoelens herkent en erkent, dan kunt u gemakkelijker geduld opbrengen met uzelf om straks uw nieuwe realiteit te aanvaarden. Geef uzelf dus even tijd. En vergeet niet, u heeft alle recht om u verdrietig te voelen.
Wat kunt u doen als u rouwt om uw overleden paard?
Iedereen verwerkt de dood van een eigen paard, pony of ezel op eigen tempo.
- Hoe voelt u zich als u aan rijden denkt? Hoe lang is het geleden? Heeft u misschien al weer eens gereden met het paard van vrienden?
- Wilt u om te beginnen, uw liefde voor en band met paarden eerst liever doorgeven door het begeleiden van beginnelingen? Zo blijft u, op een afstand, toch in contact met paarden.
- Wilt u om te beginnen, liever weer eerst vertrouwen opbouwen met een verzorgingspaard? Pas als dat goed gaat, bent u klaar voor een volgende stap.
- Denkt u weer aan het nemen van een eigen paard? Zou u dan voor een jong veulen kiezen of een ouder paard?
- Sta ook stil bij uw eigen leeftijd als u zich weer voor een paardenleven engageert.