Als uw paard, pony of ezel straks sterft, hoe neemt u dan afscheid?

Vroeg of laat, bij ziekte of ouderdom, is afscheid van uw paard onvermijdelijk. Wat betekent afscheid nemen? Wat staat u straks te wachten? Wat kunt u vandaag al doen?

Kies voor mooie herinneringen aan uw paard

Wat gebeurt er met het lichaam van uw paard als het sterft?

De natuur kunt u niet tegenhouden. Eens uw paard gestorven is en de energietoevoer naar de cellen stopt, dan start het lichaam aan een nieuw proces: de afbraak of mineralisatie van de cellen. Dan gaat de huid verkleuren en laten de manen los. Ook maakt het lichaam gassen aan, zwelt het op en verstijft het.

Deel van een natuurlijk proces

Dit natuurlijk proces zal de eerste uren na de dood beginnen. Ligt het lichaam van uw paard in de vrije natuur, dan komen er ook insecten, carnivoren en knaagdieren op af. Hoe warmer en hoe vochtiger, hoe sneller u het afbraakproces zal waarnemen. Dit alles is normaal en deel van de natuur.

Als u mooie herinneringen aan uw paard wenst, raden we u aan snel te handelen, zodra uw paard gestorven is. Neem daarom uw beslissingen al, voor het moment van afscheid.

Begraven?

Begraven is geen optie en bij wet verboden in België. U kunt het lichaam niet zomaar laten liggen in de natuur. U moet iets doen met het lichaam van uw paard, pony of ezel.

  Wat kunt u vandaag al doen?

  Kies: destructie of crematie van uw paard

  Straks staat u voor de keuze: destructie of crematie. Het is belangrijk dat u op voorhand stilstaat bij die keuze. Welk einde past het best bij u en uw paard? Hier vindt u alles terug over destructie. Hier leest u alles over crematie.

  Snel contact opnemen

  Als u voor crematie kiest, laat ons dat zo snel mogelijk weten. Hoe sneller wij op de hoogte zijn, hoe beter we u kunnen helpen. U hoeft niet te wachten tot uw paard overleden is. Is uw paard vandaag ongeneeslijk ziek? Of ziet u de dood van uw paard, pony of ezel aankomen? U mag ons altijd op voorhand verwittigen.

  Voorbereiden op de dood van uw paard

  U kunt zich nooit te vroeg informeren over uw plichten. Hoe beter u op hoogte bent, hoe beter u weet wat u en uw paard straks te wachten staan. Vaak komt de dood van uw paard, pony of ezel onwezenlijk of pijnlijk hard aan. Dat maakt het extra moeilijk om beslissingen te nemen, zeker als u onder tijdsdruk staat. Gun uzelf gemoedsrust en mooie herinneringen aan uw paard.