Uw paard sterft – wat mag volgens de Belgische wet?

Wat de omstandigheden ook zijn, wanneer uw paard stervende is, blijft dat een onwezenlijk of pijnlijk moment. U moet een oplossing zoeken voor het dode lichaam van uw paard. En alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, bent u voor het afscheid verplicht om de wet te volgen. Opgelet, sommige info is niet voor gevoelige lezers.

België: begraven, destructie of crematie?

Wat zijn de mogelijkheden in België? En wat is het legaal alternatief voor destructie?

  • Het lichaam van uw paard begraven is niet legaal in België.
  • Destructie is wel toegelaten in België. Destructie is de minst respectvolle oplossing. Het moment van ophaling wordt door de meeste eigenaars als zeer moeilijk en pijnlijk ervaren.
  • Crematie is ook toegelaten in België, enkel bij gecertificeerde paardencrematoria zoals dat bij Horsia het geval is.

Gezelschapsdier of landbouwdier? Horsia wenst alle dieren een waardig afscheid.

Uw paard, pony of ezel ingeschreven als een landbouwdier of als een gezelschapsdier?

Sinds 2010 worden paarden volgens Europese wet geïdentificeerd. Dat gebeurt binnen het jaar na de geboorte met microchip, paspoort en registratie in de centrale databank.

Zo krijgen paarden een sanitaire status ‘behouden voor menselijke consumptie’ of ‘uitgesloten voor menselijke consumptie’. Of zoals de OVAM sinds 2021 zegt: een landbouwdier of gezelschapsdier.

Verschillende kosten voor destructie of crematie

Vroeger betaalde het Vlaamse Gewest de kosten voor het ophalen van landbouwdieren bij particulieren. De eigenaar van gezelschapsdieren stond zelf in voor die kosten.

Horsia wenst alle dieren een waardig afscheid