Uw paard is gestorven. Wat nu? Praktische richtlijnen.

Een natuurlijke dood of misschien totaal onverwacht ongeluk? Wat staat u te doen als uw paard sterft? Wanneer uw paard sterft moet het snel gaan. Volg onze praktische richtlijnen.

Op tijd kiezen tussen destructie en crematie

Voor veel eigenaars voelt destructie als afscheid niet juist aan. Maar het hoeft niet zo te gaan. Er is een waardig alternatief om afscheid te nemen van uw paard. Als u op tijd bent, hebt u een keuze en meer gemoedsrust.

  Praktische richtlijnen na de dood van uw paard

  Uw paard, pony of ezel is niet gechipt

  U meldt het overlijden steeds zo snel mogelijk. Bij crematie aan crematorium Horsia, bij destructie aan het destructiebedrijf. 

  • U draagt in beide gevallen de kosten van de ophaling voor verwerking of het overbrengen voor crematie van uw paard.
  • U meldt de dood van uw paard rechtstreeks in de centrale gegevensbank of aan de Belgische Confederatie van het Paard die de databank aanpast.
  • U bezorgt het paspoort aan een instantie van afgifte. De instantie van afgifte controleert de dood van uw paard in de centrale gegevensbank. Het identificatiedocument wordt vervolgens door de instantie van afgifte ongeldig gemaakt, en daarna vernietigd of teruggestuurd naar de houder.

  Uw paard is gechipt

  Uw paard moet binnen 24 uur na overlijden gemeld worden aan het destructiebedrijf. U betaalt het destructiebedrijf een vast bedrag. Na verificatie kunt u voor een deel terugbetaald worden.

  Wat kunt u doen voor uw paard opgehaald wordt voor transport?

  Bespreek samen met Horsia wat uw wensen zijn. Ons team doet er alles aan u zo goed mogelijk te begeleiden bij deze laatste momenten met uw paard, pony of ezel.