Koliek bij paarden, pony’s of ezels
Koliek is de verzamelnaam voor verschillende ziektebeelden bij paarden, pony’s en ezels met buikpijn. Koliek kan erg gevaarlijk zijn voor paarden. Zelfs zo erg dat ze eraan kunnen sterven.
Of koliek succesvol behandeld kan worden hangt af van uw paard, pony of ezel en het soort koliek. Koliek is altijd een spoedgeval. Als u vermoedt dat uw paard koliek heeft, neem dan meteen contact op met uw dierenarts.
Bij koliek gaat om problemen aan de maag en/of de darmen. Soms is er sprake van krampen of krampkoliek, soms van een ophoping van gas of gaskoliek. Dat kan meestal thuis worden verholpen. Is de koliek zo ernstig, dan moet uw paard naar de kliniek. Bij een verschoven darmdeel bijvoorbeeld, is een operatie nodig.
Koliek herkennen
Koliek kan zich op verschillende manieren manifesteren. Wat het eerste opvalt, is het veranderende gedrag van uw paard, pony of ezel.
Symptomen van koliek kunnen zijn:
- Rollen
- Trappen naar de buik
- Gestrekt staan
- Wijdbeens gaan staan alsof uw paard gaat plassen
- Heftig zweten
- Liggen en weer opstaan
Hoe hoger de hartslag, hoe meer spoed voor de dierenarts. Laat uw paard een kwartier tot half uur stappen, als het paard geen gevaar vormt voor zichzelf of voor u. Heeft uw paard zo’n heftige koliek dat dit wel het geval is, zet het dan in de paddock, waar het paard zichzelf zo min mogelijk kan bezeren. Over het algemeen verergert rollen op dat moment de koliek niet.
Diagnose koliek behandelen
De diagnose van koliek wordt vaak al gesteld op basis van de verschijnselen. U weet het zeker na een echografie, rectaal onderzoek, gastroscopie of parasitair onderzoek van de mest.
De juiste behandeling voor koliek is de juiste behandling van de oorzaak. Gezien de oorzaken verschillend kunnen zijn, zal uw dierenarts een behandelplan bespreken, aangepast op de specifieke situatie van uw paard. Ook kan de veearts u adviseren over de voeding van uw paard en eventueel een ontwormingsplan maken voor uw paard en mogelijke andere paarden op stal.
Complicaties door Koliek
Koliek kan zo heftig zijn, dat uw paard, pony of ezel eraan kan sterven.
Koliek genezen?
Koliek is, als het te laat is, ongeneeslijk. Gelukkig kunt u het nodige doen om koliek bij uw paard zoveel mogelijk te voorkomen.
- Verander nooit van de ene dag op de andere van voer, maar doe dit geleidelijk aan. Niet alleen voor krachtvoer, maar ook voor hooi of bij weidegang.
- Evenwichtig: Geef uw paard de hoeveelheid voeding die past bij de inspanning en prestatie die het die dag moet leveren.
- Zorg voor voldoende ruwvoer en beweging, zodat de darmen actief blijven.
- Let op dat het hooi niet net geoogst is of schimmelplekken heeft.
- Liever geen grote hoeveelheden zetmeelrijk voer, zoals maïsmeel en tarwe. Teveel en te snel is nooit goed! Zorg er dus voor dat uw paard rustig eet en niet te veel te koud water drinkt, direct na een zware inspanning.
- Zorg met regelmaat voor ontworming en gebitscontroles.
Koliek kan het begin van het einde betekenen. Denk daarom niet te laat aan afscheid nemen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden bij Horsia voor een waardig afscheid.